Розвиток мережі ЦНАП в Україні (оновлена інформація за І півріччя 2017)

Розвиток мережі ЦНАП в Україні (оновлена інформація за І півріччя 2017)


Станом на 1 липня 2017 року, за даними Міністерства економічного розвитку та торгівлі в Україні створено 713 Центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП).

 

Відповідно до Закону «Про адміністративні послуги», ЦНАП були утворені у кожному районному центрі. В окремих випадках у районах, де районний центр є одночасно і містом обласного значення, за рішенням МДА, ЦНАПи були утворені не у районному центрі, а в одному із населених пунктів району.

Із 464 ЦНАПів, що утворені місцевими державними адміністраціями:

  • 10 утворено у районах міста Києва;
  • 90 – у містах обласного значення;
  • 174 – у містах районного значення;
  • 188 – у селищах;
  • 2 – у сільських населених пунктах.

Через низьке фінансування із районного бюджетів у ЦНАПах цієї категорії устворено лише два відокремлені територіальні підрозділи (міст Крижопіль та селище Липовець Вінницької області).

 Міста обласного значення

Так як і місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування міст обласного значення, відповідно до Закону «Про адміністративні послуги», були зобов’язані утворити  ЦНАПи.

Варто зауважити, що у деяких містах обласного значення було утворено по два ЦНАПи: один – місцевою державною адміністрацією, другий – міською радою. Таким чином, у 82 містах обласного значення паралельно функціонують по два ЦНАП.

Проте, у частини міст, з метою ефективного використання бюджетних коштів та спрощення системи надання адміністративних послуг, було досягнуто домовленості про функціонування лише одного – міськрайонного ЦНАПу. Це міста: Жмеринка, Козятин, Ладижин, Могилів-Подільський, Хмільник (Вінницької області), Новгород-Сіверський та Прилуки (Чернігівської області), Білгород-Дністровський, Балта, Біляївка, (Одеської області). При чому останні два міста є центрами об’єднаних територіальних громад (ОТГ), їх ЦНАП обслуговують і населені пункти, які не увійшли до ОТГ.

При ЦНАПах цієї категорії створено 40 територіальних підрозділів та 11 віддалених робочих місць.

Інші органи місцевого самоврядування.

На відміну від двох попередніх категорій, місцеві ради що входять до даної категорії не зобов’язані утворювати ЦНАПи. Вони мають лише право на їх утворення шляхом прийняття відповідного рішення місцевою радою. До цієї категорії входять:

  • сільські ради;
  • селищні ради;
  • міські ради (міст районного значення);
  • сільські, селищні, міські ради об’єднаних територіальних громад.

Станом на 1 липня 2017 року за власним рішення ЦНАПи було утворено:

1 – сільською радою;

2 – селищною радою;

6 – міською радою міста районного значення;

44 – об’єднаними територіальними громадами (ОТГ).

Стосовно утворення нових ЦНАПів в ОТГ то тут склалася наступна ситуація: із загальної кількості ОТГ, утворених протягом 2016 року, лише 44 утворили ЦНАПи. Ще 4 ЦНАПи було утворено міськими радами до моменту їх об’єднання із сільськими населеними пунктами, і тому вони поки вважаються “міськими” ЦНАПами, а не ЦНАПами ОТГ.

Від початку 2015 року в Україні утворено 413 ОТГ.

Із них, 159 було утворено у 2015 році, 207 – протягом 2016 року та 47 протягом 6 місяців 2017 року. Аналіз добровільного об’єднання територіальних громад показує, що частина центрів новоутворених ОТГ знаходиться у районних центрах – це 72 одиниці. Таким чином населення 268 ОТГ (73% від загальної кількості населення, що проживає в ОТГ України) потребуватиме надання адміністративних послуг через ЦНАПи поза межами їх ОТГ – тобто в інших адміністративно-територіальних одиницях. У зв’язку із цим розвиток мережі ЦНАП в ОТГ є об’єктивним та вимушеним.

 Джерело “me.gov.ua

cnapadmin